Start
Nyheter Nyheter Insändare
fb
Debatt/insändare Kalender Företagsbloggar Blogglänkar Länkakatalog RSS

Skapat kortlek

KROKENS BLÄDDER  Skapat Kortlek


Starter med bil, det hör till vardagsmaten för oss som trängs på Årjängstravet och andra tävlingsarenor. Årjäng samäger t o m ett eget fordon ihop med Ar, Fä och Åm, en vagn vi känner stolthet över när den blänkande fräsch i exakt lagom, datorstyrd, hastighet drar fram ett väl samlat gäng till angiven startpåle för att där fräsa iväg från fältet.
Så har det inte alltid varit. Premiären skedde i en norsk-svensk kuskmatch onsdag 20 juli 1960. Då var vi skrudade i lånta fjädrar, alldenstund bilen, en Plymouth, var inhyrd från Momarken. Följdriktigt blev det norsk seger i matchen, Trygve Diskerud vann med vansklige Dziggetai, som visserligen var i sitt livs form men inget att hålla i hand i vanliga fall. Bilstart verkade dock falla honom på läppen, spets och slut. En annan i många autostarter garvad norrman, Karsten Buer, rattade tvåan Arctic Flame. Överförtjust var liksom de allra flesta värmlandschampion Folke Hjalmarsson, som här för första gången stiftade bekantskap med nymodigheten startbil. Enda invändningen var att utgångstempot 1.18 var något för snabbt för hästar som brukade öppna i 25-fart.

Från Solvalla kom stortränaren Olle Olsson, som aldrig varit i Årjäng förr men hade den lottningstur som särskilt inbjudna gäster märkligt nog hade dåtilldags, dvs han råkade få storfavoriten på sin lott. (Lottningen företogs på sekretariatet med hjälp av en Blädder-tillverkad kortlek, som möjligen idag förvaras på travmuseet). Favoriten, Justvora, blev dock bara trea, gott nog enligt Olle som under alla sina år i yrket aldrig kört ett så brunstigt sto. ”Vi fick lyfta henne ur boxen”.

Majoriteten av dagens catchdrivers var inte ens en glimt i sina mödrars ögonvrår v 29/1960, och i stort sett alla andra banor hade semesterstängt. Ingen behövde alltså med andan i halsen jäkta iväg till nästa tävlingsuppdrag. Därför passade många tränare och annat hästfolk på att ta resten av veckan ledigt i Årjäng och blev kvar över söndagen och heatloppet. Ingen missade den ljumma onsdagskvällens förbrödrande kamratfest på Hotell Nordmarken.
Fotnot. Notabelt från tävlingarna är att Bertil Emanuelsson vann med två skyhöga favoriter, sin egen Solstegg (1.67) och bror Sölves Jury (1.60). Spelet då? Totalt 375.000 kronor, vilket inte var så illa pinkat när t ex resan Masthuggstorget – Årjäng och åter kostade 25:- med Magnus Buss. Logi en natt betingade 10:-. Bara som en prisjämförelse.


Den här trion var alltid definitivanmäld när Jocke Persson slog på gonggongen för en bit mat vid dagens slut. Trygve Diskerud, som vann vårt första startbilslopp, suger på segercigarren. Tvåan Karsten Buer (stående) och Gösta Nordin ser faktiskt också ut som vinnare, fast den senare körde opl med Ex Ambassador. Han tog sedan en saftig revansch i söndagens storlopp genom två raka heat med Janeiro.


SUNE KOLLAR KORV


De här bägge ynglingarna har varit på bild i programmet förr men är just idag aktuella eftersom vi upplever PRO-dagen. Ja, SUNE FREDIN t h är väl inte PRO-are, vad vi vet, men han har under ett antal år kört Konsumbussen (tillsammans med Kôrv-Anders Jonasson, författaren och radiomannen) och är därför något av en expert på charkuterivaror. Dessutom har han 51 år som högt uppsatt totobas bakom sig. KARL-ERIK Bialitt ERIKSSON däremot har i långliga varit PRO-funktionär, dock nu pensionerad, förutom mycket annat t ex travamatör. Det enda missbruk han hänger sig åt är att han tar både senap och ketchup på sin dubbelkorv.
 

30 juni 2010

Skriv kommentar
Dela med andra!